Suomenkielinen esittely

Mats Lillhannus on Turussa asuva varhaiseen musiikkiin erikoistunut laulaja, musiikkikirjailija, toimittaja ja äänitysteknikko.

Monina vuosina Lillhannus toimi pääosin jazztrumpetistina mutta vähitellen pääpaino on siirtynyt lauluun. Musiikkitieteen alalla suoritetun maisteritutkinnon jälkeen vuonna 2001, hän käynnisti tenorin ammattiuraa sekä solistina että yhtyelaulajana.

Solistina Lillhannus viihtyy erinomaisen hyvin barokkikauden oratorioissa ja kantaateissa. J.S. Bachin passiot ja muut isot sakraaliteokset muodostavat hänen ydinohjelmistoa, mutta hän on esittänyt lukuisia muitakin teoksia mm. Händelin, Buxtehuden, Purcellin, Schützin ja Charpentierin kynästä.

Lillhannus on uransa aikana perustanut useita yhtyeitä. Niistä varhaisin on lauluyhtye Camerata Aboensis joka reilun 20 vuoden aikana on keskittynyt renessanssiajan sakraalipolyfoniaan Turun tuomiokirkko kotipaikkanaan. Tuoreemmat yhtyeet Giardino Novo ja The Cipriano Project, jotka enimmäkseen esittävät maallista renessanssimusiikkia ovat niinikään Lillhannuksen luomia, kuten myös kamarikuoro Key Ensemble. Näiden lisäksi hän on esiintynyt monien yhtyeiden riveissä sekä Suomessa että ulkomailla, kuten Ensemble Petraloysio (Helsinki), Helsingin kamarikuoro, Radiokören (Tukholma), Ars Nova Copenhagen, Ensemble SYD (Malmö) ja Erik Westbergs Vokalensemble (Piteå).

Musiikkitieteen opintojensa lisäksi Lillhannus on opiskellut laulua yksityisesti Tukholmassa Veikko Kiiverin johdolla ja Baselissa Evelyn Tubbin johdolla. Vuonna 2010 hän valmistui Schola Cantorum Basiliensisin jatkotutkinto-ohjelmasta AVES (Advanced Vocal Ensemble Studies) Anthony Rooleyn ja Evelyn Tubbin johdolla.

Kirjailijana Lillhannus toimii etenkin eri musiikkijuhlien ohjelmatekstien luojana. Häntä kiinnostaa myös tuntemattomien aarteiden esillekaivaaminen arkistoista ja hän toimittaa ahkerasti mm. Renessanssiajan nuottijulkaisuista nykyaikaiseen nuottiasuun. Erityinen maininta ansaitsee tällä alalla Lillhannuksen tekemä kokonaiseditio vuonna 1582 julkaistusta laulukokoelmasta Piae Cantiones, joka on vapaasti nähtävissä ja käytettävissä hänen nettisivuilla.

Lillhannuksen uusin aluevaltaus on äänitystekniikka. Hän keskittyy myös tällä alalla vokaalimusiikkiin ja muuhun akustiseen musiikkiin. Lillhannus on äänittänyt ja toimittanut useita CD-levyjä, mm. Kamarikuoro Key Ensemblen moninkertaisesti palkittuja levyjä.

 

”Tenor soloist Mats Lillhannus is also the recording’s engineer and does an exquisite job on both counts.”

Malcolm Riley, Gramophone Magazine, July 2014 (Key Ensemble – Rachmaninov: All-Night Vigil)